Blog

Witte Wiev’n
Gepubliceerd op: 22 september 2016
Geplaatst door: Jeanine Bijker

Witte Wiev’n. Gisteravond kwamen we een stelletje van deze dames tegen. Ze wonen (onder andere) in drenthe, maar waar komen ze vandaan?

‘Het geloof in witte wieven vindt zijn oorsprong wellicht in de Germaanse tijd, al weten we dit niet zeker. Soortgelijke fenomenen in het volksgeloof worden aangetroffen in Indo-Germaanse cultuurgebieden, inclusief Romaanse talen en Gaelic. Megalithische monumenten als ganggraven, grafheuvels en hunebedden werden door sommigen als hun woonsteden gezien. Ook dolen witte wieven bijvoorbeeld bij mottekastelen en cairns. De heuvels liggen vaak met drie bijeen en worden ook wel wievenbelter genoemd. De witte wieven dansen over de heide of in het bos, hebben hun geld in hunebedden opgeborgen en weten precies waar kostbaarheden zijn verborgen in het bos. Ook komen de witte wieven voor bij moerassen

Witte wieven werden ook wel als de geesten van heksen gezien of als andere vrouwen die kwaad gedaan hadden. Behalve in hunebedden zouden de witte wieven in kleine heuveltjes en terpen hebben gewoond. Ze hadden daar de in- en uitgang naar hun holen. ’s Nachts kwamen ze langzaam zwevend tevoorschijn’.

Meer lezen? Dat kan hier..

Ze zijn eigenlijk een beetje moeilijk vast te leggen, maar ik heb een poging gedaan. Op mijn Facebook staan meer foto’s.

dsc03344-1dsc03349dsc03361

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 143 andere abonnees

Geef een reactie

4 Reacties

 1. marjolein

  JaJo, ik heb alle witte wieven gespot, ze zijn heel goed zichtbaar. (Voor wie het zien wil natuurlijk) 😀
  Prachtige kleuren in je foto’s!
  Fijn weekend, grtjs 😉

  Antwoord
 2. Gerd-Jan Bijker

  Ik vond ze nog steeds eng!

  maar door jou foto’s vind ik ze wel mooier!!
  je bent er goed mee bezig!! ga zo door zus!

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Goed om te horen dat je ze mooi vind! 😉
   Dank je wel!

   Antwoord
 3. natuurfreak

  Ik ken ze vooral uit oude verhalen en je hebt ze mooi vastgelegd op je kleurrijke foto’sfoto’s

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest

%d bloggers liken dit: